Veste poveste

Deschiderea anului scolar la Scoala Romaneasca din Eindhoven

Sambata, pe 19 septembrie, dis de dimineata, copilasii inscrisi la Scoala Romaneasca din Eindhoven si parintii lor au participat cu totii la deschiderea noului an scolar 2020 – 2021. Dupa un semestru exclusiv online, doamna invatatoare Lucretia Manolache ne-a pornit pe toti la vorba de la distanta sociala impusa de masurile anti Covid. Aproximativ 30 de copii, proveniti din familiile romanilor si familiile mixte romano – olandeze din zona Nord Brabant, nordul Belgiei si Marea Britanie vor participa si in acest an la orele de limba si literatura romana, cultura romaneasca, muzica, teatru, jocuri, dansuri, traditii populare romanesti, istoria si geografia Romaniei. Impartiti pe grupe mica, mijlocie si mare, noii si mai cu state invatacei vor urma programa scolara romaneasca de pana la clasa a V a.

Pandemia ne-a invatat pe toti in primul rand cuvantul adaptare si in al doilea rand trecerea la invatamant si lucru online, asa ca, desi in Olanda regulile si masurile anti Covid permit participarea copiilor fara masca in sala de clasa, parintii pot opta, in functie de programul copiilor, la urmarirea integral online, hibrid sau doar in scoala, a activitatilor oferite de Scoala Romaneasca.

Scoala Romaneasca din Eindhoven a adunat si socializat elevi si parinti de mai bine de 10 ani. Daca in anii trecuti vizitele la muzee, ateliere de broderie si cusut ori picnuri erau evenimente asteptate si traite in limba romana, in toamna aceasta copii inscrisi la grupa mare au ocazia de a participa la un festival de trailere video despre o carte, practic un video cu viziunea copiilor despre carte. Despre acest festival eu am citit aici: https://boovie.ro/regulament-2o2o/

Din nou, adaptabilitatea si online-ul redefinesc anduranta si dorinta de a continua intalnirile pentru sprijinul identitatii romanesti, iar eu, in calitate de parinte, sunt mai mult decat bucuroasa ca dincolo de cartile in limba romana, limba vorbita in casa si continuarea sarbatoririi Romaniei acasa in Olanda, Scoala Romaneasca imi sprijina dorinta mea de a nu uita limba materna, limba inimii si a gandurilor noastre ca familie.

Va lasam niste poze, ochii copiilor va zic mai multe decat am putut eu.

Gasiti aici site-ul Scolii Romanesti: https://scoalaromaneasca.eu/evenimente

Veste si poveste de la Elena @cuvintepedinafara.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s