Fragmentul de culturӑ: Etnografie

Obiceiuri şi tradiţii de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil

De bronafbeelding bekijken

O zi deosebit de importantă a calendarului ortodox o reprezintă ziua de 8 noiembrie, respectiv sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril.  Nu o sӑ abordez partea preponderent teologicӑ a acestei sӑrbӑtori. Tot ce trebuie sӑ se ştie despre acesta este faptul cӑ ziua  Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gabril este sărbătorită în fiecare an pe data de 8 noiembrie. Aceasta este o zi în care sunt cinstiţi nu doar pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, ci pe toate cetele îngereşti. Toţi îngerii au fost creaţi de Dumnezeu buni, însă o parte dintre ei, condusi de Lucifer, s-a mândrit şi s-a ridicat împotriva Ziditorului lor.

In folclorul religios romanesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat in comparaţie cu Arhanghelul Gavriil. El poartӑ, uneori, cheile raiului, este un ȋnfocat luptӑtor ȋmpotriva diavolului şi vegheazӑ la capul bolnavilor, dacӑ acestora le este sortit sa moarӑ, sau la picioarele lor, daca le este hӑrӑzit sӑ mai trӑiascӑ De multe ori ȋl ȋntâlnim alӑturandu-se Sfântului Ilie, atunci când acesta tunӑ şi trӑsneşte, sau orânduieşte singur grindina, cu tunul. El ţine şi ciuma in frâu, asemӑnӑtor Sfântului Haralambie.

Ȋn satul traditional (care mai existӑ poate ȋn realitate, ȋn amintirea noastrӑ sau doar ȋn scrierile unor enografi ȋnpӑtimiţi)  soborul Sfinților Mihail și Gavril se serbează trei zile, în 8, 9 și 10 noiembrie. Prima zi se numește capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului.

Se obișnuiește ca în ziua de Sfântul Mihail și Gavril, sau în ajunul sărbătorii de Sfântul Mihail și Gavril, să se împartă pomană pentru sufletele morților, aceste ofrande numindu-se popular “Moșii de Arhangheli”.

Totodată, un vechi obicei spune că de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril se aprind lumânări atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei trecuți în neființă fără lumânare sau dispăruți în împrejurări năprasnice.

Legatӑ fiind de Transilvania prin naştere şi de Bucovina prin cӑsӑtorie aş vrea sӑ vӑ vorbesc despre tradiţiile acestora.

Ȋn trecut, ȋn societatea tradţionalӑ bucovineanӑ, Arhanghelii erau sӑrbӑtoriţi pentru ca „ei sunt pӑzitorii oamenilor de la naştere şi pânӑ la moarte, rugandu-se lui Dumnezeu pentru sӑnӑtatea acestora”. Arhanghelii, ȋn viziunea popularӑ, asistӑ si la judecata de apoi, sunt patroni ai casei, ard pӑcatele acumulate de patimile omeneşti fireşti şi purificӑ, prin post, conştiinţele.

Ȋn zonele muntoase, ȋn care Arhanghelii erau celebraţi şi ca patroni ai oilor, stӑpânii acestor animale fӑceau o turtӑ mare din fӑina de porumb, numitӑ „turta arieţilor” (arieţii fiind berbecii despӑrţiţi de oi), ce era consideratӑ a fi purtӑtoare de fecunditate. Aceastӑ turtӑ se arunca in dimineaţa zilei de 8 noiembrie ȋn târla oilor, odatӑ cu slobozirea ȋntre oi a berbecilor. Dacӑ turta cadea cu faţa in sus era semn ȋncurajator, de bucurie ȋn rândul ciobanilor, considerandu-se cӑ ȋn primӑvara toate oile vor avea miei, iar dacӑ turta cӑdea cu faţa in jos era mare supӑrare.[1]


[1] https://www.crestinortodox.ro/datini-obiceiuri-superstitii/obiceiuri-traditii-sfintii-arhangheli-mihail-gavriil-68770.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s