Fragmentul de culturӑ: Etnografie

Santandreiul sau nopatea lupilor

Santandrei este o mare divinitate geto-dacӑ peste care crestinii au suprapus pe Sfântul Apostol Andrei. El a ȋnlocuit o importantӑ divinitate precreştinӑ, personificare a lupului. Numele zeului uzurpat s-a pierdut. Noaptea de Santandrei (29 – 30 noiembrie) si ciclul de ȋnnoire a timpului, care se suprapun peste perioada calendaristicӑ a Dionisiacelor Câmpenesti si cu fermentarea vinului in butoaie la popoarele tracice, pӑstreaza numeroase urme precreştine.

Noaptea de Sfântul Andrei este însoțită de multe tradiții și obiceiuri. Potrivit spuselor din bătrâni, în această seară spiritele ies în lume, lupii vorbesc cu grai omenesc, iar oamenii se apără de toate cele rele cu ajutorul vrăjilor și a usturoiului. Astfel, hotarul dintre cele văzute şi cele nevăzute dispare, iar momentul este oportun pentru unele practici de prospectare a viitorului.

Respectul pe care românii îl au pentru Sfântul Andrei nu este vizibil doar în numărul copleșitor al celor care își serbează onomastica în această zi, ci și în multitudinea de tradiții, care nu s-au pierdut de-a lungul generațiilor. Cele mai multe au legătură cu recolta, cu măritişul, dar şi cu protecţia împotriva spiritelor rele, care bântuie printre cei vii.

Iată doar câteva dintre ele:

Usturoiul este folosit în toate zonele țării pentru a alunga spiritele rele, de la grajdurile animalelor până la cruciuliţele făcute pe mânuţele copiilor.

Tinerele care vor să se mărite trebuie să ascundă sub pernă un fir de busuioc, pentru a-și visa alesul.

La miezul nopții de Sfântul Andrei, fetele trebuie să întoarcă un ulcior de lut cu gura în jos, să pună pe fundul vasului trei cărbuni încinși și să rostească o incantație pentru a cuceri inima băiatului iubit.

De asemenea, fetele care vor să-și vadă ursitul trebuie să stea goale între două oglinzi, cu două lumânări aprinse în mână. Acțiunea trebuie să se desfășoare la miezul nopții. Se spune că în oglinda din spate vor vedea scene din viitor, inclusiv chipul celui care le va fi soț.

Cei care vor să dezlege anumite enigme sau mistere, trebuie să participe la un ritual bizar în cimitir, în noaptea de Sfântul Andrei. Merge vorba că, într-un vas cu apă descântată, ei vor vedea tot ce s-a întâmplat.

Pentru ca spiritele rele să nu aibă acces în casă, gospodinele trebuie să întoarcă în seara de Sfântul Andrei toate cănile şi vasele cu gura în jos.

Tot pentru alungarea spiritelor rele se practică și agățarea usturoiului la intrare în casă, iar animalelor li se pune busuioc în mâncare și câteva picături de agheasmă în apă.

Tot de Sfântul Andrei se pune și grâu la încolțit, pentru ca românii să afle cum va fi recolta de anul viitor, precum și cât de prosperă le va fi casa și familia.

Nu în ultimul rând, temperatura din această noapte ne va spune cum va fi iarna. Să sperăm că cerul va fi senin, ca să avem parte de o iarnă blândă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s