Fragmentul de culturӑ:Şi anii se ȋmpuşcӑ, nu-i aşa?

Un revelion reuşit presupune în multe metropole din întreaga lume artificii şi pocnitori. Mulţi europeni îndrăgesc acest obicei. Dar în curând se pare că se va sfârşi complet. Din mai multe motive.

Lansarea artificiilor de către persoanele particulare este o tradiţie încetăţenită în Olanda de revelion. Numeroşi oameni se duc în zilele premergătoare sărbătorii dintre ani şi se aprovizionează serios cu artificii şi pocnitori. În alte ţări este altfel. La Dublin şi Paris, de pildă, există lansări organizate de artificii în punctele centrale ale metropolelor.

La români, tradiţiile din noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie erau numite „Îngropatul Anului”, termenul de „Revelion” aparţinând timpurilor moderne.

Potrivit lui Ion Ghinoiu, autorul cărţii „Zile şi mituri”, similar divinităţii, timpul se naşte în fiecare an, se maturizează, îmbătrâneşte şi moare, pentru a renaşte după alte 365 de zile.

Ciclul sărbătorilor de Anul Nou este unul ritualic, împărţit simetric de Revelion în două segmente: perioada dintre Crăciun şi miezul nopţii de 31 decembrie şi apoi până la Bobotează. În prima parte a ciclului, timpul se degradează: se măreşte noaptea, se face din ce în ce mai frig, sporeşte întunericul şi, odată cu acestea, spaima oamenilor că lumea merge spre pierzanie, că va veni momentul când Soarele va dispărea definitiv de pe cer. Se face apoi simţit fenomenul solstiţiului de iarnă, când Soarele începe să urce pe bolta cerului şi ziua să crească puţin câte puţin, „cu cât sare cocoşul pe pragul casei” sau „cu cât se mişcă puiul în găoacea oului”. Prin multe obiceiuri şi superstiţii care exprimă iniţial teama, dezordinea şi haosul, iar, după miezul nopţii de Revelion, optimismul, veselia, ordinea.

Revelionul nu este altceva decat un ceremonial funerar al antichitatii geto-dace ocazionat de moartea si renasterea simbolica a primului zeu al omenirii, Anul, si a timpului calendaristic cu care se confunda, in noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie. Ca sӑ fie siguri cӑ au ce ȋngropa oamenii ‘ȋmpuşcӑ’ anul vechi alungându-l şi fӑcându-I loc celui nou. Anul acesta  ȋn Olanda şi Germnia  artificiile au fost interzise. Pocniturile şi pocnitorile de mai micӑ anvergurӑ au fost tolerate.

Ȋn ciuda interdicţiei s-au putut vedea, ce-i drept mult mai restrâns decât ȋn anii trecuţi, pe cerul Eindhovenului frumoase artificii. Aşa cӑ staţi liniştiţi 2020 a fost asurzit, ȋmpuşcat şi ȋngropat şi nu se va mai ȋntoarce niciodatӑ. Sperӑm cӑ a luat cu el toatӑ neliniştea, criza şi bolile iar noul an s-a nӑscut curat şi binecuvântat.

Un an nou bun cu multe vise ȋmplinite vӑ doresc şi vorba olandezului:’Beste wensen’

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s