DOR – Decat o revista

Decat o revista, pe scurt DOR este recomandarea mea pentru exemplu de jurnalism de cea mai buna calitate, cum doar in teorie poti gasi, pentru continut detaliat pe multe planuri si din multe puncte de vedere, o revista pe care o puteti citi online sau pe hartie si a carei istorii o stiu pentru ca o cunosc de la nastere. O impartasesc aici cu mandrie.

Decat o revista s-a nascut cand niste oameni s-au adunat la o bere, undeva la o terasa, cu siguranta cu niste frustrari si neimpliniri profesionale si au pus pe foaia unui caiet de notite idealul de continut. Cum s-ar zice au facut o sedinta de sumar acolo, adhoc cu tot ce a gandit mintea lor comuna si visurile lor impartasite cu mult curaj.

Pe doi dintre editori ii cunosc personal pentru ca am fost colegi la Jurnalism, UB, promotia 2003. Cristian Lupsa e unul dintre ei si daca incepeti sa ii urmariti o sa ii simtiti empatia, sinceritatea si zbuciumul in tot ce face. Dar cel mai mult o sa ii simtiti profesionalismul umanizat. E un tip care a facut master in SUA si a avut ocazia sa isi traiasca visul american al generatiei mele pana la capat, dar s-a intors in Romania pentru ca mama lui era bolnava de cancer. Si a ramas. Am citit o postare a Melaniei Medeleanu ca un interviu luat de el a durat 6 luni. O urmarea peste tot…

Mai stiu ca pentru un articol la DOR uneori dureaza si 1 an sa fie publicat. Si au publicat mult. DOR apare trimestrial pe hartie, 4 numere pe an, din aprilie 2009. Nu e o revista, e o carte. Un articol e cat un dosar de candidatura la o universitate engleza. Intors pe toate partile, stors sa fie cat mai multa autenticitate, gandit si simtit in multe feluri.

Am multe povesti ramane pe inima si citite in paginile lor si eu nu sunt un mare fan, sunt asa, o admiratoare. Am prietene care au toata colectia. Stiu povestea unui copil care a mers odata la un eveniment organizat de ei si a zis cu voce tare ca maica-sa are tot raftul ala de carti acasa, din care citeste din cand in cand si plange.

Va las exemplu asta aici, cel mai viu in mintea mea, dar au zeci de altfel de articole. Plangi si razi si plangi iar si iti vine sa ii cauti iar cand vrei sa plangi.

Vorbesc ca sa nu stiu doar eu, un dosar marturisire care nu se uita usor https://www.dor.ro/vorbesc-ca-sa-nu-stiu-doar-eu/

Anul trecut mi-am facut abonament la ei – e 150 de lei pe an si am daruit si unei prietene un alt abonament. As fi vrut sa scriu mai demult despre ei, dar au avut campanie de strangere comunitate cautare abonati si am simtit nevoia sa fiu rezervata pentru ca nici eu si nici Sorinela nu scriem aici pentru bani ci doar pentru ca ne dau cuvintele afara din minte si avem nevoie sa scriem atunci cand prietenii sunt in zoom-uri.

Hai ca m-am lungit dar poate v-am facut curiosi.

El e Cristian Lupsa. E baiat de medici, din Targu Mures, cred ca vorbeste si maghiara, si in facultate era tare interesat de Henry Miller – eu nici astazi nu m-am apropiat de el.

Aici e pagina lor de facebook: www.facebook.com/DecatoRevista

PS: numele e preluarea folosirii gresite a conjunctiei decat, greseala specifica mai ales in partea de sud a tarii. Corect este cand conjunctia de foloseste cu tot cu negatie, de exemplu: ” aceasta nu este decat o revista „. „Aceasta este decat o revista” e o formulare gresit gramatical.

Sa ne citim cu bine,

Elena@helenanghel

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s