Gânduri printre rânduri: Motanul descӑlţat ȋn luptӑ cu virusul dictator

Mai mult printre  rânduri decât printre gânduri se situeazӑ cartea despre care vreau sӑ vӑ povestesc acum: “ Silvestru şi marele dictator “ scrisӑ de un autor care ȋmi place, Lucian Dan Teodorovici.

Este o carte pentru copii, un text ce se vrea uşurel şi nu provoacӑ gânduri prea intense. Pe scurt motanul Silvestru pleacӑ ȋn Orient pentru a se rӑfui cu  ‘marele dictator’ virusul Vim20.

Cartea pare scrisӑ la repezealӑ,  povestea poate prinde la unii copii dar nu la toţi. Poate cӑ a fost scrisӑ pentru o  anumitӑ categorie de vârsta.  Ȋn nici un caz povestea şi stiulul nu pare sӑ-l trӑdeze ca autor pe Teodorovici. Ȋn nici un caz pe fermecӑtorl povestitor din ‘ Matei brunul’ (cartea mea favoritӑ)  sau flexibiulul si sensibilul din povestea mai mult sau mai puţin  personalӑ din ‘ Cel care cheamӑ câinii’. Hai sa nu mӑ plâng de stil, este normal ca un roman pentru copii sӑ fie altfel.

Ceea ce mӑ  ȋngrijoreazӑ este cӑ acest roman suferӑ de douӑ ‘boli’ moderne. Ȋn primul rând mi se pare cӑ se ȋncadreazӑ ȋn microbul: scriu repede o carte care sa prindӑ cititorul pentu ca se pliazӑ pe actualitate. Cineva trebuie sӑ scrie despre asta.

A doua face parte dintr-o pandemie a literaturii universale: e haios când personajul principal e o pisicӑ. De la Bulgakov cu al sau impertinent motan Behemot, trecând prin Boris Vian cu  arogantul lui mâţ negru  ajungem ȋn cele din urmӑ la un motan pe nume Bob (roman de James Bowen) care ȋşi salveazӑ stӑpânul de la adicţie, literatura e plinӑ de miorlӑitori. Uitam sӑ pomenesc motanul meu favorit, motan din literatura româna, Aurelius . Nu este vorba de un motan filosof (iubitorii de literaturӑ şi istorie s-au gândit repede la Marcus Aurelius), este vorba de un motan ajuns personaj de carte datoritӑ Doinei Ruşti. Despre acest Aurelius vӑ povestesc altӑ datӑ.

Acum cӑ am fӑcut o plimbare motӑneascӑ printre personaje pot sӑ vӑ mӑrturisesc cӑ deşi sunt mare iubitoare de mâţe (dacӑ  nu mӑ credeţi ȋntrebaţi-l pe Oliver, motanul casei)  Silvestru lui Teodorovici m-a dezamӑgit. Vedeţi ce subtil vӑ spun printre rânduri cӑ Teodorovici are o bilӑ neagrӑ de la mine de data asta.

Sper cӑ nu v-am descurajat total,  dacӑ aveţi copii de vârstӑ preşcolarӑ şi vreţi sӑ le citiţi cartea s-ar putea sӑ le foloseascӑ la ȋnţelegerea crizei prin care trecem. Dar nu mai mult  de atât.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s