Gânduri printre rânduri: Cu creionul la tâmplӑ sau cum Cӑrtӑrescu a ajuns Cӑrtӑrescu şi nu Camus

V-am mai scris despre Mirecea Cӑrtӑrescu. Ultimul lui volum de versuri nu m-a prea impresionat dar ȋn schimb “ Creionul de tâmplӑrie”  este deja altӑ poveste. O fi Cӑrtӑrescu  un poet care scrie mai bine prozӑ  decât poezie?

“Creionul de tâmplărie”, cel mai recent volum al lui Mircea Cărtărescu, este însă mai mult o culegere decât o carte unitarӑ. Ȋn volum sunt de fapt 3 cӑrticele distincte:

„Cum i-am cunoscut” (amintirile), „Creionul de tâmplărie” (conferințe și eseuri autobiografice) și „Gheață și foc” (prefețe/postfețe/prezentări).

Cel mai mult mi-a plӑcut prima parte ȋn care autorul vorbeşte de confraţii sӑi. Se pare cӑ unele texte au mai fost publicate. Nu m-a deranjat pentru simplul motiv cӑ eu nu le-am mai citit. Nici eu nu pot citi chair totul. Nici dacӑ aş locui la doi paşi de librӑria Humanitas nu aş putea ţine pasul darӑmite aşa cӑ stau la umezealӑ ȋn ţara lalelelor. Mi-a plӑcut ȋndeosebi cӑldura sufleteascӑ ce rӑzbate dintre râdnduri pentru cei pe care  i-a cunoscut. Notele autobiografice au fost delicioase. A reuşit sӑ-mi dea impresia cӑ imi este prieten,  parcӑ am fi fost colegi de şcoalӑ sau vecini.

Nu mi-a plӑcut partea a treia. Nu pentru cӑ nu ar fi bine scrisӑ dar nu i-am ȋnţeles rostul: toate au fost publicate, dedicate autorilor pentru care au fost destinate ȋn volumele acestora sau ȋn prezentӑri care ş-au avut rostul şi momentul. Trebuia oare ca acest creion sӑ aibӑ mai multӑ greutate?

Sunteţi curioşi ce face Cӑrtӑrescu cu creionul de tâmplӑrie? Doar nu credeţi cӑ ȋşi construieşte un dulap. Sunt destule gata de asamblat la Ikea. E o poveste frumoasӑ bine ascunsӑ ȋn volum. O poveste cu tâlc. Cӑutaţi-o singuri.

Despre autor nu vӑ mai spun nimic. Am mai scris despre el destul recent.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s