Fragmentul de culturӑ. Etnografie: Ziua ursului sau ziua când vine primӑvara

Pe 2 februariese sărbătorește Stretenia, adică Întâmpinarea Domnului în biserică, la 40 de zile de la nașterea Sa. Tradiția arată că, în această zi, numită și Ziua Ursului, putem afla cum va fi vremea până la primăvară, căci dacă Stretenia găsește pământul fără zăpadă și apa fără gheață, numaidecât a doua zi trebuie să ningă și să fie ger; dacă, însă, este zăpadă, atunci de la Stretenie înainte începe timpul primăvăratic și al căldurii. “Dacă-i vreme bună la Stretenie – zic rășinărenii – să grijești ogrinjii, iar dacă-i rău să-i arunci pe părău, că vine vreme bună”, a lăsat scris Victor Păcală în impresionanta sa monografie a satului Rășinari, o lucrare premiată de Academia Română.[1]

Se spunea cӑ în ziua de Stretenie, ursul iese din bârlog și joacă de jur-împrejur. Dacă afară e soare și ursul își vede umbra atunci se va speria, se va întoarce în bârlog și va mai sta acolo încă șase săptămâni, pentru că atât va mai ține iarna. Dacă însă ursul nu-și va vedea umbra, în ziua de Stretenie, atunci va rămâne afară și iarna se va întrerupe, iar primăvara urmează să se apropie.

Se mai zice despre ziua Ursului că este o zi rea, cu multe ceasuri rele, iar cine se naște sau cine face nuntă în această zi va avea parte numai de necazuri și nu-i va merge bine.

Stretenia este și o sărbătoare a babelor, când se adună toate la un loc și încep să vorbească despre vrute și nevrute. Nu doar bărbații schimbau de acum “foaia”, ci și gospodinele satului, căci Făurar este luna în care se încheiau șezătorile, iar meșterii lucrători ai fierului pregăteau uneltele pentru noul an agricol, potrivit cercetătorilor de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cindrelul-Junii Sibiu.

Un obicei vechi care se practică în ziua de Stretenie este “Târcolitul viilor”. Conform acestui obicei, capul familiei are datoria de a trece pe la vie în dimineața acestei zile. Totodată, godpodarul trebuie să aibă la el un fel de caltaboș și o sticlă de vin în traistă.  Va oficia, astfel, un fel de ritual: va ocoli via de trei ori, va pune în fiecare colț al podgoriei o bucată de caltaboș, după care va tăia o coardă de viță pe care o va unge cu funingine și va bea o gură de vin. La final, după ce toate acestea au fost îndeplinite,  va rosti o formulă magică sub formă de monolog sau dialog: “ Doamne, să-mi faci strugurii cât bundaretele de mari!”.

Stretenia este o sӑrbӑtoare cu diverse ritualuri  şi obiceiuri. De exemplu este bine ca azi mamele ai caror copii sunt bolnavi, sa daruiasca ceva de imbracat copiilor saraci. Acest lucru aduce bucurie si alunga boala din familiile generoase.

Oare are efect  şi asupra covidului? Sau mai bine cei pozitivi sӑ nu dӑruiascӑ nimic pentru ca nu cumva sӑ nu dӑruiascӑ si virusul cu cele date. Va doresc sӑnӑtate şi cum nu aveţi de mers prin vie staţi azi ȋn casӑ pentru cӑ aşa cum am spus deja ziua de azi are cele mai multe ceasuri rele.


[1] Victor Păcală în “Monografia satului Rășinari”, tipărită la Sibiu în 1915.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s