Poezie din limba ȋn care visӑm: Ion Mircea un poet viu

Departe de mine gândul de a face distincţie stilisticӑ ȋntre poeţii vii şi poeţii morţi. Ion Mircea este poetul viu in memoria mea, poetul pe care l-am cunoscut in ‘preistoria’ mea sibianӑ pe când visam sӑ cresc şi devin poetӑ. N-am devenit sau cel puţin nu ȋncӑ şi din crescut m-am oprit demult .

Ion Mircea scrie o poezie vie, proaspӑtӑ şi interesantӑ. Mi se pӑrea cӑ el şi celӑlalt Mircea ( poetul Mircea Ivӑnescu) fӑceau aerul Sibiului sӑ vibreze altfel. Acum sunt alţii care fac valuri la Sibiu, precum Radu Vancu. Despre el vӑ povestesc altӑdatӑ.

Am ales o poezie despre pӑpӑdii sau nu chiar despre pӑpӑdii, citiţi-o cum vӑ place. Mie ȋmi plac la nebunie  pӑpӑdiile.

Cu vremea si ochii tai

Cu vremea si ochii tai vor ajunge doua mari intunecate papadii.

Mai usor cobori in nemiscare

1 y

daca adormi cu fata catre cer

auzind

si golurile dintre lumi.

Dar ulmi cu pielita subtire

ca in ureche la miei,

Mesteceni de sticla gri

cand se intinde-n somnul tau

Etherul

si nu-l mai poti opri.

Cu vremea si ochii tai vor ajunge

doua mari intunecate papadii.

Ion Mircea

Ion Mircea s-a născut la 1 septembrie 1947, la Sărmaș, jud. Mureș. În 1965 intră la Facultatea de Litere a Universității din Cluj, secția română-italiană, în același an debutând publicistic în revista „Tribuna”. În 1968, se numără printre fondatorii grupării și ai publicației studențești „Echinox”, care va marca, având un efect catalizator, evoluția poeticității în spațiul ardelean până către sfârșitul secolului.

Își încheie studiile în anul în care îi iese primul volum de versuri, Istm (1971), și lucrează la Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea, iar din 1973 este, pentru mai bine de un sfert de secol, redactor la „Transilvania”, publicație pe care o va conduce începând din 1990. Vicepreședinte și apoi președinte al Centrului European de Poezie și Dialog Cultural Est-Vest „Constantin Noica”, organizează în 1992, respectiv 1995, două ediții ale Festivalului European de Poezie. După mutarea la București, va fi director al Direcției Români din Afara Țării din cadrul Institutului Cultural Român (2004-2014). În 2012 primește Premiul Național „Mihai Eminescu” Opera Omnia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s