Fragmentul de culturӑ: Ziua internaţionalӑ a poeziei

Ziua Internațională a Poeziei este pe data de 21 martie și este declarată de UNESCO, începând anul 1999, drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. De asemenea, „Ziua internațională a poeziei” urmărește să susțină creația poetică, stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri ale creației, editarea și promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor[1]

Se pare cӑ azi 21 martie 2021, este deja a 21  sӑrbӑtoare internaţionlӑ a poeziei. Sincerӑ  sӑ fiu nu ştiam de acestӑ sӑrbӑtoare dar mӑ bucur cӑ poezia are ziua ei. Nu prea se mai citeşte poezie, am constatat, ȋn schimb,  cӑ se scrie foarte multӑ poezie pe internet dar şi pe hârtie. Nu comentez nimic despre calitatea acesteia.

 Ca proaspӑt debutant, amator şi diletant (scuzaţi-mi pleonasmul  priviţi-l ca pe o licenţӑ poeticӑ ) Eu  aşa mӑ simt: de doua ori neprofesionistӑ şi veşnic ȋncepӑtoare  dar mӑ bucur nespus cӑ poezia are ziua ei. Acest lucru ȋmi dӑ speranţӑ şi ȋmi pune aripi ȋncrederii cӑ fiecare gen de poezie şi fiecare poet ȋşi are cititorii sӑi.

Pe aceastӑ cale mulţumesc cititorilor mei cu o adâncӑ plecӑciune  şi cu speranţa cӑ nici pe viitor nu ȋi voi dezamӑgi. Poezia vindecӑ suflete şi face viaţa mai frumoasӑ.

Unul din poeţii mei favoriţi scria despre poezie:

“Părerea mea este că poetul nu are o
epocă a lui; epoca îşi are poeţii ei şi, în
genere, epoca îşi vede singură poeţi.”

Aţi recunoscut autorul ? Poezia?  Hai nu vӑ grӑbiţi sӑ-l ȋntrebaţi pe nenea Google cӑ vӑ scap eu de stress. Este Nichita Stӑnescu  cu als sӑu Gând 1.

Epoca şi cititorii ȋşi vӑd de poeţi  iar poeţii sperӑ sӑ nu-I pӑrӑseascӑ nci inspiraţia şi nici cititorii.

Tuturor poeţilor le doresc ca inspiraţia sӑ se ţinӑ scai de ei iar cititorii sӑ nu-I uite niciodatӑ.

Muza Erato (tablou de Simon Vouet). Evident este vorba de muza poeziei . ce fel de poezie vӑ las sӑ descoperiţi singuri


[1]  „DOCUMENTAR 21 martie – Ziua internațională a poeziei – AGERPRES”. Agerpres.ro. 21 martie 2013. Accesat în 21 martie 2021

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s