Fragmentul de cultură: Filmul care te lasă mut

Nunta mută, România 2008

Regia: Horaţiu Mălăele

Scenariu: Adrian Lustig, Horaţiu Mălăele

Cu: Alexandru Potocean, Meda Victor, Victor Rebengiuc.

Am văzut, cu puţin timp în urmă filmul “Nunta mută”. O vreme nici nu am îndrăznit să mă gândesc la el darămite să şi scriu despre acest film. E un film puternic, un film care te pune pe gânduri şi nu te lasă să dormi. Nu îl recomand celor cu insomnii sau celor cu sensibiltate acută la istorie.

Se pare că filmul este debutul în lung metraj a unui actor pe care eu îl stiam de actor de comedie, Horaţiu Mălăele. Scenariul lui Adrian Lustig şi Horaţiu Mălăele porneşte de la un eveniment real care a avut loc pe 9 martie 1953, moartea tătucului Stalin. Personajele par decupate dint-run bâlci dar cu tot teatralismul lor pe care critica de film le-a imputat-o ele  redau atmosfera unei Românii în pragul dezastrului şi al muţeniei sociale şi politice.

Nunta la care sătenii nu vor să renunţe în ciuda doliului internaţional decretat  am văzut-o eu ca un simbol al istoriei de dupa anii 50 dar şi ca o soluţie tipic românească a la Păcală: adică aceea pe care o cunoştem bine cu toţii, zicem ca ei, facem ca noi. Scenele nunţii cu lăutarii care nu scot nici un sunet, cu copiii legaţi la gura şi râsete înfundate sunt de-a dreptul groteşti. Finalul filmului e un pic prea ‘gândit ‘ fosta mireasă, acum o babă cumsecade,  vorbeşte în numele satului de văduve (bărbaţii fiind cu toţii arestaţi în acea noapte) în faţa unui echipaj de televiziune contemporan  în căutarea unei poveşti de senzaţie. Şi aici simţim o mică doză de ironie la adresa realităţii.

Apropo de soluţiile a la Păcală, filmul m-a făcut să mă gândesc la situaţia actuală de lockdown sau măsuri excepţionale din cauza covidului. Oare nu se încearcă aceiaşi strategie: zicem ca ei facem ca noi? Câtă lume nu face pe muţeşte ce vrea fără să respecte regulile crezând că  e mai  Păcală decât Păcală.

Una peste alta dacă v-aţi săturat de Netfilx  şi vreţi altceva vă recomand acest film de tot râsul şi de tot plânsul.

Filmul se poate viziona aici:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s